Peter

Gepubliceerd op 30 oktober 2018 om 19:46


Wanneer je als hulpverlener hulp nodig hebt; wie helpt dan de hulpverlener?

 

Engedi bleek in dit geval de oplossing te kunnen bieden middels EMDR.

Ik heb cliënten doorverwezen naar instanties voor EMDR maar had niet gedacht ooit zelf van deze techniek gebruik te zullen maken.

Belangrijk is dat ik bij een ervaren therapeut kom die opgeleid is in EMDR, mij veilig voel en niets extern gerapporteerd wordt.

Persoonlijk vind ik het een meerwaarde dat mijn therapeut christen is. EMDR wordt soms als onchristelijk gezien, dat wilde ik zelf ervaren. Natuurlijk hoef je niet gelovig te zijn om EMDR toe te laten passen; dat is helemaal persoonlijk.

De werkwijze bij Engedi is dat eerst samen wordt besproken of het probleem/de situatie geschikt is om met EMDR te behandelen. Dat ervaar ik als professioneel en deskundig. Helaas gaan niet alle EMDR therapeuten hier even zorgvuldig mee om. Na het bespreken en verduidelijken van mijn hulpvraag, blijkt dat EMDR zou kunnen helpen.

Ik wil graag omschrijven hoe EMDR mij geholpen heeft en wat ik voelde in een specifieke situatie die mij in mijn werk overkwam;

We hebben drie sessies gedaan in één consult.

Gevoel tijdens de situatie;

In deze situatie voel ik mij overgeleverd, alleen, onzeker en onveilig. Er is sprake van reëel gevaar.

Emotie;

Angst, deze uit zich door een branderig, beklemmend gevoel op de borst en hoofdpijn. De hoofdpijn bevindt zich links in mijn voorhoofd en midden op mijn hoofd.

Het patroon dat ik gedurende mijn leven ontwikkeld heb in heftige (traumatische) situaties is dat ik mijn gevoel uitschakel of volledig negeer en vanuit mijn hoofd rationeel mijn kennis zo optimaal mogelijk benut. Ik doe dit uit zelfbehoud en, soms letterlijk, om te overleven. Soms komen emoties achteraf en ongecontroleerd (trillen, tranen), soms/vaak stop ik ze weg en ga door.

Na 1e sessie;

Mijn borst voelt warm, onderarmen en handen voelen zwaar. Ik voel mijn voeten wat meer op de grond staan. Mijn kaken zijn erg gespannen en nogal op elkaar geklemd, druk op mijn ogen. In mijn hoofd is het een carrousel; er gebeurt veel in mijn brein, alsof dingen van links naar rechts en vise versa gaan. Geen onaangenaam gevoel.

Na 2e sessie;

Mijn kaken voelen nog stijver, mijn borst voelt ontspannen alsof er schone lucht inzit en ik schone lucht adem. Mijn onderarmen, handen, onderbenen en voeten voelen zwaar aan. Voelen ontspannen aan en mijn voeten maken stevige verbinding met de grond.

Ik voel mij kwetsbaar, weet niet wat er gebeurt en ben alert. Ik merk dat ik de controle niet heb maar het voelt goed. Wel maakt mijn alertheid dat er niets verkeerd moet gaan, anders reageer ik. Hoe? weet ik nog niet.

Na 3e sessie;

Mijn kaken zijn los, ontspannen. Ik heb het gevoel dat er de tweede sessie een vleug dampo door mijn borst is gegaan; een aangenaam gevoel. Ik merk dat mijn brein volop in beweging is en heb daardoor een hele lichte hoofdpijn die erbij hoort volgens mij.

Bij het opstaan zijn mijn onderbenen erg zwaar de eerste meters. Ik ben een tikkeltje duizelig maar het voelt goed. Er is iets in proces in mijn brein dat ik niet kan duiden, benoemen maar het is goed. Een omschrijving die het beste past, is dat het voelt als een soort defragmentatie of schijfopruiming.

De dag na het consult:
's Morgens ontspannen wakker geworden. Zo ontspannen dat ik mij niet kan herinneren dit sinds ruim 40 jaar te hebben ervaren. Dus ben ik nog een tijdje blijven liggen.

Mijn kaken zijn vandaag zo ontspannen dat mijn mond geneigd is naar beneden te zakken. Ik voel mij prima !

Zoals iedere dag, heeft ook deze dag zijn uitdagingen die spanning oproepen. Ik merk dat ik vanuit rust dingen aanvlieg en in die rust kan blijven. De dag is nu bijna voorbij en ik voel mij nog steeds prima. Ik ben wel een klein beetje duizelig doordat de carrousel in mijn hoofd doorgaat. Maar dit is goed; er is iets in proces in mijn brein dat ik niet kan verklaren of plaatsen. Het voelt aangenaam dit te ervaren. Er is duidelijk iets aan het veranderen.

De dagen erna;

Na een dag of vijf is voor mij duidelijk dat er een verandering is. De situatie die behandeld is met EMDR kan ik nu zonder lading bekijken. Het is opgeruimd, heeft een plaats gekregen. De EMDR heeft ervoor gezorgd dat ik ook op andere gebieden bewustere keuzes maak.

Ik ben verbaasd over het resultaat en kan iedereen aanraden te onderzoeken of EMDR een oplossing voor jouw/uw probleem kan bieden. Tip: let op of je therapeut gecertificeerd is.

 

Peter

 


«   »